Пчелен прашец и защо е толкова важен за нас

FacebookTwitterGoogle+Share

Снимка от архива на Христина Якофова, пчелин на ферма Якофови.

Пчелен прашец и защо е толкова важен

Прашецът съдържа всички незаменими за човека аминокиселини и въглехидратите глюкоза, фруктоза, захароза, рибозаи т.н. Огромно е съдържанието на минерални вещества като калций, магнезий, манган, желязо, фосфор, хлор и др.


 

Tези малки зрънца с могъщо въздействие са единственият естествен поливитамин. Пчелите го събират от тичинките на цъфтящите растения.  Той представлява мъжки полови клетки на  растенията. Във всяко поленово зърно се намират всички необходими за организма хранителни вещества: белтъчини, въглехидрати, липиди, витамини, етерични масла, микроелементи, ензими и особено важните растителни хормони, които подобряват дейността на жлезите с вътрешна секреция, това е основното предимство на прашеца пред останалите хранителни продукти.

Прашецът съдържа всички незаменими за човека аминокиселини и въглехидратите глюкоза, фруктоза, захароза, рибоза и т.н. Огромно е съдържанието на минерални вещества като калций, магнезий, манган, желязо, фосфор, хлор и др. Богатството на витамини в прашеца е също многообразно. Съдържат се провитамин А, В, В1, В2, B3, B6, P, H, E, фолиева и пантотенова киселина, над 50 ензима, които служат като биокатализатори в множество от процесите в организма. Пчелният прашец е особено богат на рутиноподобни вещества (витамин Р), които стабилизират и усилват действието на витамин C, като заздравяват стените на кръвоносните съдове. В 1кг. пчелен прашец се съдържат толкова дневни дози витамин P, които могат да предпазят няколко десетки души от кръвоизлив в мозъка. В прашеца се съдържа анервин, който подпомага нормалната дейност на нервната система. Консумиран систематично, пчелният прашец спомага за нормализиране дейността на храносмилателните органи, възбужда перисталтиката на червата, подобрява чернодробните функции и стимулира кръвообращението. Освен като общо биостимолиращо и тонизиращо средство за здравите организми, прашецът се използва и при възстановителния период след боледуване, при нервно изтощение, отпадналост, анемия, язва, колити, хипертрофия на простатната жлеза, атеросклероза, стенокардия, жлъчно-чернодробни заболявания, забавено развитие при деца и юноши и др.

Пчелен прашец

Архив „На пчелите с любов“. Снимката е направена по време на АПИ България, 2015г.

Как да консумираме прашеца и в какви количества?

Вътрешно, прашецът се приема 1 час преди хранене или 3 часа след хранене. Може да е смесен с мед, прясно изцедени плодови сокове, вода или кисело мляко. Ако се приема с киселото мляко е добре сместа да преседи една нощ, за пълното разтваряне на прашеца.

За да се поддържа добро здраве у възрастен човек извършващ интензивна умствена или физическа работа е достатъчна дажба от 20 гр. на ден, а за деца от 3 до 5 год. по 5-10 гр. от 6 до 12 год. по 10 – 15гр. дневно. (1 равна чаена лъжица прашец тежи 5гр; 1 равна супена лъжица прашец тежи 15гр.)

В зависимост от страданието и резултата от лечението, лечебният курс се прилага от един до няколко месеца.

 Начини на приложение на цветния прашец:

* Чаена лъжичка прашец се разбърква с 3 чаени лъжички кисело мляко. Оставя се да престои една нощ и на сутринта се консумира преди ядене.

*50гр. мед, 10гр. прашец и 100гр. краве масло се разбъркват добре. Взема се 3 пъти дневно по 1 чаена лъжица.

*250 гр. мед и 50 гр. прашец се разбъркват добре. След 4 дни се приема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

*1 чаена лъжица цветен прашец с една чаена лъжица пчелен мед се разтварят в чаша хладка вода (40 градуса). Пие се 3 пъти дневно.

* При възпаление на простатната жлеза – 1кг. мед, 200гр. прашец 10гр. пчелно млечице т.е. ежедневно се приемат по 100 гр. мед и 20 гр. прашец, 1 гр. пчелно млечице. Тази доза се разделя на 4 , приема се като сместа се разтваря в минерална вода, пие се преди храна. Може да се прибави 30-40 капки 30% спиртен екстракт от прополис.

цветен прашец и шипки

Архив от снимките на кампанията „На пчелите с любов“

Макар и голяма вкусотия, с цветния пчелен прашец, както и с всеки друг 100% природен продукт трябва да се внимава. Ако имате алергия към полен или пчелни продукти е добре да се консултирате с вашия лекар преди да започнете да ги консумирате.
Автор: Симеон Тодоров – експерт технолог пчелар, Председател на „Клуб на пчеларите N1”

This entry was posted in За Пчелите. Bookmark the permalink.