Пчелните продукти – богатство от пчелите

FacebookTwitterGoogle+Share

10517953_346092675576866_2914111947919204290_nПчелните продукти заемат една специална ниша. Те са едновременно храна и лекарство.
Най-разпространеният от пчелните продукти е медът. Заради многообразието на географски и климатични зони ние в България имаме огромно разнообразие от медоносна растителност и билки. Когато пчелите събират прашец и нектар от различни растения полученият мед се нарича полифлорен. Този мед се отличава с много висока плътност и аромат и е много вкусен. Той е също и с много високо качество, заради съдържанието на разнообразни полезни вещества. Мед, който има в състава си по-голям процент от едно медоносно растение или билка се нарича монофлорен. Обикновено медът добиван от акация, липа, магарешки бодил, кориандър са именно монофлорен тип.
Медът от акация е много лек. Нарича се още „детски мед”, защото е много подходящ за консумация от деца и хора с диабет. Медът от липа е добре да се консумира от хора с проблеми с горно дихателните пътища и при настинки. Магарешки бодил помага на хората с проблеми със сърдечно съдовата система и за мъжете, при проблеми с простатата. Кориандърът е подходящ за хора със стомашни проблеми. Има един специален вид мед – мановият е за хора с алергии, защото той не е нектарен, а пчелите го събират от сладките капчици от листата на дърветата. Този мед е пълен с минерали и антиоксиданти.
Вторият по значимост пчелен продукт е пчелния прашец. Пчелите много преди хората са на разделно хранене. Докато медът е предимно енергия и въглехидрати, то пчелният прашец е витамини, аминокиселини и белтъчини. Пчелният прашец при редовна употреба засилва имунната система на организма, а при наличието на рутин, още наричан витамин на младостта, който омекотява стените на кръвоносните съдове и предпазва от инфаркт и инсулт.
Следващият пчелен продукт е прополис или клей. Този продукт не е храна. Той е изцяло в групата на лекарствата. В натурален вид се използва за лекуване на трудно заздравяващи рани и екземи, като се меси на пластина и се слага върху болното място. За вътрешна употреба се използва 30% разтвор на прополис в спирт. Използва се за лечение на пародонтоза, язви, гастрити и други. Действа също като унищожител на бактерии, инфекции и други. Приема се профилактично при грипни епидемии, настинки и простуди. Помага при вътрешни и външни трудно заздравяващи рани. Прополисът и по състав и по строеж е уникален продукт без аналог.
Восъкът присъства в културата ни от векове като продукт с висока стойност и в културен аспект и медицински. Използва се за пластири, както и всички пчелни продукти, влиза в състава на лекарства, мехлеми и редица балсами козметични продукти.
Пчелното млечице е най-силният от пчелните продукти. Използва се при онкоболни, следоперативно лечение, при анемии, и в нарушение на имунната система.
Не бив ада забравяме, че всички пчелни продукти са живи продукти и трябва да се съхраняват правилно. Те са и концентрати, най-добре е да се приемат разредени, защото организма полага големи усилия да ги разгради.
Симеон Тодоров – експерт технолог пчелар
Председател на „Клуб на пчеларите N1”

This entry was posted in За Пчелите. Bookmark the permalink.